İşyeri Hemşiresi

Diğer Sağlık Personeli (DSP)

HERMES OSGB olarak, sizlere ve çalışanlarınıza daha sağlıklı bir iş yaşamı sunabilmek adına ‘Diğer Sağlık Personeli’ hizmeti vermekteyiz. İşyeri Hemşiresi hizmetimizle, çalışma alanınızda sağlık kontrolü, ilk yardım, İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) konularında daha etkili uzman desteği sağlıyoruz. Amacımız, iş yerinizde sağlıklı bir çevre oluşturmak ve çalışanlarınızın sağlığını koruyarak, iş verimliliğinizi artırmaktır. Sizlere özel çözümler ve profesyonel sağlık hizmetlerimizle yanınızdayız.

Unutmayın ki daha sağlıklı bir çalışma ortamı demek, verimli ve mutlu bir çalışan kitlesi demektir. 

Diğer Sağlık Personeli kimdir ?

DSP (Diğer Sağlık Personeli) olarak bilinen profesyoneller, işyeri hemşiresi olarak da adlandırılırlar ve sağlık sektöründe çok kritik bir görev üstlenirler. Çalıştıkları iş yerlerinde İş güvenliği uygulamalarına destek vermenin yanında, işyeri hekimlerinin firmalarda çalışan kişilere yönelik yürüttüğü sağlık hizmetlerinde hekimlere yardımcı olurlar. Aynı kişiler hastanelerde ise hastaların tedavi ve bakım süreçlerini yönetirler, bu da onları hastaların sağlık ve iyilik hali açısından son derece önemli kılar.

DSP’ler, işyeri hekimleri ile birlikte çalışanların ve hastaların sağlık durumlarını izler, risk değerlendirmelerine katılır ve gerekli sağlık taramalarını gerçekleştirirler. İlk yardım eğitimleri ve işyeri sağlık güvenliği konularında bilgi ve becerilere sahip olan DSP’ler, sağlıkla ilgili her türlü durumda aldıkları eğitim ile ilk müdahalede bulunabilirler. Ayrıca, işyerlerinde sağlıklı çalışma koşullarının  oluşturulmasına ve sürdürülmesine önemli katkı sağlarlar.

İşyeri hemşireliği olarak da bilinen bu meslek dalı, çalışanların iş yerinde daha güvenli ve sağlıklı bir çevrede bulunmalarını sağlayarak, iş verimliliğini artırır. DSP’ler, bu bağlamda, iş sağlığı ve güvenliği standartlarının uygulanmasında ve sürekli iyileştirilmesinde önemli bir rol üstlenirler.

Özellikle çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, DSP’lerin hizmetleri daha da büyük bir önem taşır ki  kanunen bu işletmeler DSP bulundurmak zorundadır.. Bu tip işyerlerinde, çalışan başına aylık belirli bir süre görev yapma zorunluluğu bulunan DSP’ler, olası sağlık risklerine karşı hem çalışanların sağlığını korumak hem de iş süreçlerinin aksamadan devamı için önemli bir rol oynarlar.

 

DSP (İşyeri Hemşiresi) Görev ve Sorumlulukları nelerdir ?

Diğer sağlık personeli, OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) bünyelerinde veya işyerinin İSG birimlerinde sağlık hizmetlerinin çeşitli alanlarında görev yapan işyeri hemşiresi olarak adlandırılan personeldir. Bunlar;

  1. İşyerinde sağlık taramaları gerçekleştirmek,
  2. İşyeri hekimine muayene sırasında yardımcı olmak,
  3. İlkyardım eğitimlerine katılmak,
  4. Risk değerlendirmesine katılmak ve değerlendirmek,
  5. Gerekli kayıtları tutmak ve işyeri hekiminin yardımcı işlerinde bulunmaktır.

Kimler DSP olabilir ?

Diğer sağlık personeli olmak için Hemşire, Çevre Sağlığı Teknisyeni, ATT (Acil Tıp Teknisyeni) ve Paramedik mezunu olmak ya da sağlık memuru olma şartı aranmaktadır. Aynı zamanda DSP eğitimi sertifika programına kayıt olduktan sonra ÖSYM’nin düzenlediği sınavdan başarılı olma şartı aranmaktadır.

DSP sertifikasını kimler alabilir ?

Diğer sağlık personeli olabilmek için öncelikle adayların hemşire, çevre sağlığı teknisyeni, att, paramedik veya sağlık memuru olmaları gerekmektedir. Bu şartları taşıyan kişilerin 90 saatlik verilen eğitimi tamamladıktan sonra ÖSYM tarafından düzenlenen sınavda 100 üzerinden en az 60 puan alarak başarılı oldukları takdirde DSP sertifikasına sahip olma hakları vardır.

Diğer sağlık personelinin çalışma süreleri nedir ?

Çok tehlikeli sınıfta yer alan 10 ila 49 çalışanı olan işyerlerinde çalışan başına ayda en az 10 dk, 50 ile 249 çalışanı olan işyerlerinde çalışan başına ayda en az 15 dk, 250 ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde çalışan başına ayda en az 20 dk görev yapmalıdır. 10 kişiden daha az çalışanı olan çok tehlikeli işyerlerinde ise yeni bir kanuni değişikliğe kadar diğer sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu yoktur.

Firmaların DSP çalıştırma zorunluluğu nedir ?

Tehlikeli ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli olarak adlandırılan işyeri hemşireleri çalıştırma zorunluluğu şu an için bulunmamaktadır. Fakat çok tehlikeli sınıfta 10’dan fazla çalışanın bulunduğu işyerlerinde kanunen DSP çalıştırma zorunluluğu vardır.

DSP ler ne kadar maaş alırlar ?

Diğer sağlık personeli olarak adlandırılan işyeri hemşireleri, çalışma saatine, çalıştığı yere ve iş tecrübesine göre farklı maaş alabilmektedir.

DSP sertifikası nedir ?

Uygun şartları taşıyan kişiler 90 saatlik verilen eğitimi tamamladıktan sonra ÖSYM tarafından düzenlenen sınav sonrası bu sertifikayı almaya hak kazanırlar.

DSP sertifikası nereden ve nasıl alınır ?

Diğer sağlık personeli olarak adlandırılan işyeri hemşireleri, gerekli mezuniyet şartlarını taşıdıktan sonra, 90 saatlik verilen eğitimi tamamlayıp, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdan 100 üzerinden 60 puan aldıkları takdirde DSP sertifikasını almaya hak kazanmaktadırlar.

DSP sertifikası kaç yıl geçerlidir?

Diğer sağlık personeli sertifikası alınan tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir. Yenileme işlemleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuru yapılması gerekmektedir.

DSP eğitiminin süresi nedir? DSP eğitimi nasıl yapılır ?

Diğer sağlık personeli olabilmek için, uygun şartlardaki kişilerin OSGB’ ler de verilen 45 saatliği teorik ve 45 saatliği pratik olmak üzere toplam 90 saatlik eğitimin tamamlanması gerekmektedir.

DSP sınavları yılda kaç kez yapılır?

Gerekli eğitimleri tamamlayan kişiler yılda 2 kez ÖSYM tarafından yapılan bu sınava katılmaya hak kazanmaktadırlar.

Paramedik mezunları DSP olabilir mi?

Paramedik mezunları gerekli eğitimi tamamlayıp, ÖSYM tarafından düzenlenen DSP sınavına katılarak 100 üzerinden 60 puan aldıkları takdirde diğer sağlık personeli olmaya hak kazanmaktadırlar.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.