Yüksekte Çalışma Eğitimi
YÜKSEKTE ÇALIŞMA…
Yüksekte Çalışma Eğitiminin Mevzuatta Tanımı;
‘ 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 17. maddesine ve 15.05.2013 tarih ve 28648 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği’nin 5. maddesine göre; işverenler, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlamakla yükümlüdür. Ayrıca 25786 sayılı yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği ve 28695 sayılı kişisel koruyucu donanımların (KKD) işyerlerinde kullanılması hakkında yönetmelik gereği de bu eğitimin alınması zorunludur. ‘ şeklindedir.
Yükseklik göreceli bir kavram olup kişiden kişiye değişebilmektedir. İnsanların denge noktası tıbben 2. bel omuru olarak kabul edilir. Literatür taramalarında, bel hizasını geçen yerler de yüksek olarak kabul edilmektedir.
Yüksekte yapılan çalışmalar ise kişinin bulunduğu referans seviyesinin üzerinde, sağlık ve güvenlik açısından tehlike oluşturabilecek durumda yapılan çalışma biçimleridir.
Diğer yönden kabul gören görüş kişinin adımını atarak çıkamayacağı yerlerdir. Bir insanın boyundan daha yüksekte olan yerler yüksek yerler olarak kabul edilerek, böyle yerlerde çalışmak da yüksekte çalışma olarak tanımlanır. Yüksekten düşme riski de, kişinin seviye farkı nedeniyle düşmesi sonucu yaralanma riskidir.
Yıllık raporlara bakıldığında İnşaat Sektöründe Türkiye’de dikkat çekici sayıda iş kazası meydana geldiği görülmektedir. Üzücü olan ise raporlanan kazaların çok büyük bölümü yüksekten düşme şeklinde gerçekleşmektedir.
Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’nde “seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma olarak kabul edilir” şeklinde yükseklikten bağımsız olarak yaralanma ihtimalinin geçerli olduğu her seviye yükseklik olarak tanımlanmıştır.
Ancak sadece inşaatlarda çalışanların değil, yüksekte çalışan tüm personellerin bu eğitimi alması zorunludur.
Yüksekte Güvenli Çalışma Eğitimlerinin öncelikli amacı, çalışma alanlarında çalışma ekipmanlarının doğru kullanımı, bakımı ve kontrolünü sağlamaktır. Ayrıca verilen eğitimlerle mevcut tehlike ve risklere karşı farkındalık oluşturmak ulaşılması istenen en önemli sonuçtur. Yüksekte montaj, söküm, bakım ve onarım, temizlik gibi işleri yapacak tüm çalışanların bu eğitimi alması yasal zorunluluktur.
Eğitimlerin bir amacı da çalışanları, yüksekte yapacakları çalışmalarda en güvenli şekilde çalışmalarını tamamlamayacakları çalışma metotları konusunda bilgilendirmektedir
Eğitim Konu Başlıkları:
Merdivenle çalışmalarda iş güvenliği
Yapı iskelelerinin güvenli kurulumu
Yüksekte yapılan çalışmalardaki tehlikeler ve riskler, alınacak güvenlik önlemleri
Yüksekte yapılan çalışmalarda toplu korunma ve kişisel koruma yöntemleri
Yüksekte yapılan çalışmalarda kullanılan güvenlik ekipmanları, özellikleri ve kullanımı
Kullanılacak kişisel koruyucu donanımların özellikleri, kullanımı ve bakımı
Yüksekte iş ekipmanları ile yapılan çalışmalarda güvenli çalışma kuralları
Yüksekte güvenli çalışma kuralları, güvenlik işaretleri, yatay ve düşey yaşam hatları
Güvenlik ankrajları, ankraj noktaları, yüksekte çalışmalarda acil durumlar ve kurtarma
İskelelerle çalışmalarda iş güvenliği